Blog

Chaos

Datum: mrt. 18, 2016

Van meerdere mensen heb ik afgelopen weken gehoord dat ze in chaos terecht zijn gekomen of zijn vastgelopen. In eerste instantie kan zo’n periode je ontmoedigen en kan het lijken alsof je geen steek bent verder gekomen. Chaos is echter de hoogste staat van bewustzijn die je kunt bereiken! Want chaos gaat vooraf aan transformatie, aan verandering. De chaos ontstaat doordat je gedachten in de war zijn geraakt over de situatie(s) waarin je je bevind. En die verwarring is juist nodig om nieuwe gedachten te kunnen vormen over die situatie. De kunst is mee te gaan met wat er op je pad komt en heel dicht bij jezelf te blijven. Vertrouwen houden dat het goed is wat er nu gebeurt. De neiging kan erin liggen om de oplossingen om je heen te zoeken, maar juist het naar binnen keren is de enige weg. Door je rust in te lassen en mee te gaan met de flow in jezelf zal je merken dat het vanzelf weer lichter wordt. Alsof je in een donkere tunnel loopt waar het maar niet lichter wordt, gewoon doorlopen, het eind komt vanzelf in zicht.    

Als je worstelt met een thema in je leven zijn er 5 fases van bewustwording waar je door heen gaat. 

Fase 1: je bent niet bewust wat nu precies het probleem is, maar ergens zit je wel iets dwars, je voelt dat er iets niet klopt voor jou.

Fase 2: je begint je bewust te worden dat je onbewust was, je gaat inzien dat er een andere weg moet komen, maar je weet nog niet welke dat is.

Fase 3: je wordt je bewust welke keuze of welk nieuw gedrag en gedachten erbij horen, maar je doet of kan of wil het nog niet. En in deze fase ontstaat vaak de chaos. In deze fase worden je denkpatronen uitgedaagd te hervormen. In deze fase proberen we toch steeds opnieuw of het toch niet lukt volgens het oude patroon. Je kunt vaak niet meer doen dan het gewoon toe te laten omdat je weet dat het niet meer lukt volgens het ‘oude’. En als je je overgeeft aan het proces waarin je je bevindt, dan kom je vanzelf in fase 4.

Fase 4: je wordt je bewust dat je het toch moet gaat doen volgens je nieuwe inzichten en je gaat het ook doen. Het kan je nog wel wat moeite kosten, maar je weet dat je er anders niet uit kunt komen. En door het te doen kom je vanzelf infase 5.

Fase 5: Je wordt beloond voor het inzetten van je nieuwe gedrag. Het blijkt zomaar te werken wat je al die tijd al wist dat je moest gaan doen, je zet je nieuwe inzichten in en je groei is een feit! Je bent bewust bewust geworden in dit thema in je leven. 

Ik zie in mijn praktijk mensen dagelijks door deze fases heen gaan. Fase 3 is vaak de lastigste om dat je dan uitgedaagd wordt om werkelijk naar jezelf en je leven te kijken en te groeien. Je kunt op twee manieren door je groei gaan, door pijn of door bewust te zijn. De pijn dwingt je te kijken naar je probleem en een andere weg te kiezen. Of je kiest voor groei door bewust te zijn. Dat doe je door eerlijk te zijn tegen jezelf, de chaos toe te laten en je hart te volgen.

 

2016 Copyright Roos Plagge©. Er rust copyright op alle teksten. Gratis delen en gebruiken is mogelijk met mijn toestemming, neem dan even contact met me op. Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen, schrijf je dan in en ontvang gratis een korte training om bij jezelf te komen.


 

Chaos