Blog

Stap voor stap

Datum: mrt. 18, 2016

Te snel willen gaan, alleen maar gefocust zijn op de toekomst of op een specifiek ding.

Ik kom het vaak tegen in mijn praktijk. Het probleem daarvan is dat je niet een duidelijk vertrekpunt kunt maken. Je staat dan niet helemaal echt stil bij wat er nu is waardoor je zaken kunt gaan overslaan.

Je zou kunnen vergeten om echt vanuit je gevoel steeds bij te sturen!

Het is niet van: Ik ben nu bij A, ik ga naar B. Het leven laat zich zo niet leven. Maar daar was je vast al achter.

Je hebt het leven te leven in afstemming , in eerlijkheid met jezelf, steeds opnieuw je koers bijstellen.  Doordat je leert en groeit, stel je steeds opnieuw bij, stem je je steeds opnieuw af op die mogelijkheden die jou het hoogste geven en het verste brengen.

De oplossing is om in stappen te gaan denken, stap voor stap. Het is een manier van denken die je helpt om niet te blijven ‘hangen’ in zaken. Door steeds maar opnieuw het probleem, of die issue te herhalen kom je niet verder en blijf je in een vicieuze cirkel ronddraaien. Daardoor kom je steeds opnieuw bij hetzelfde punt uit.

Stel jezelf de vraag: “welke 1e stap kan ik nu maken?, welke 1e stap voelt nu goed bij mij, welke 1e stap past nu bij mij?”.
 
Ik kwam eigenlijk op het idee om dit artikel te schrijven omdat ik iemand sprak die het werkboekje had ingevuld van de GRATIS training bij jezelf komen. Ze had alles keurig doorgewerkt en voor alle dingen waar ze tegenaan liep een eerste stap bedacht. Ze had begrepen dat ze hier nu voorlopig mee aan de slag moest gaan. Alsof dit een geheel nieuw doel werd. Toen ik haar uitlegde dat het een andere benadering is, dat je per situatie, per reflectie moment opnieuw in het NU bent en steeds opnieuw de eerste stap aanvoelt en ook zet, kleine stapjes tegelijk, kreeg ze eerst het gevoel dat ze het dan erg druk zou krijgen. Maar toen het haar helder werd dat ze de vrijheid mag nemen voor zichzelf om steeds bij te sturen kwam er meer rust. De vastgelegde 1e stappen waren al bijna op zich een last geworden. Door hier flexibel mee om te gaan en eerlijk te zijn tegen jezelf kun je steeds bijsturen. 

Het doel is niet om je zozeer te focussen op de nieuwe eerste stappen. Het doel is om op een manier te gaan denken waardoor je actie blijft ondernemen om verder te komen. 

IDoor je elke keer opnieuw af te stemmen in een lastige situatie en jezelf af te vragen wat je eerst volgende stap is, kom je ergens. Doe die eerst volgende stap dan ook. 

Het liefst zijn het hele kleine stapjes zodat je in beweging blijft. Voorbeelden van een eerste kleine stapzijn:

Ik ga vandaag 10 minuten mediteren in plaats van ik ga elke dag een half uur mediteren.
Ik ga vandaag tijd maken om stil te staan bij…… en eens bedenken welke volgende stap ik ga maken in plaats van dat ik allerlei stappen alvast bedenk die ik niet ga doen.
Ik ga vandaag 3 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben in plaats van me af te blijven vragen waarom het niet gaat zoals ik wil in mijn leven en van mezelf verwachten dat ik nu eens moet stoppen met blijven hangen.
Ik ga vandaag 10 minuten 1 op 1 tijd maken met …….. in plaats van van mezelf te verwachten dat ik elke dag een uur tijd maak voor ……. wat ik uiteindelijk niet waar kan maken.
Vandaag ga ik overdenken en opschrijven hoe ik het beste………. met ………. kan gaan bespreken in plaats dat ik van mezelf verwacht dat ik ook echt het gesprek aanga of dat ik er maar over blijf piekeren hoe ik het moet gaan doen.
Vandaag ga ik eerlijk zijn tegen mezelf en durf mijn pijn aan te gaan in plaats van weg te stoppen, in plaats dat ik boos ben op mezelf dat ik weer zoveel emoties heb. Een eerste stap hier zou ook kunnen zijn dat ik er bijvoorbeeld met iemand over ga praten of erover ga schrijven.
En morgen zie ik wel weer verder. Morgen kijk ik opnieuw welke eerste kleine stap ik kan zetten. Of straks, dat kan ook. Dat bepaal ik lekker zelf! En wat er dan in mij opborrelt en wat op dat moment goed voelt voor mij is het juiste!

Vele kleine stappen maken je pad!

Blijf uit de valkuil om teveel van jezelf te verwachten, hou het bij vele vele vele kleine stapjes en je pad ontvouwt zich.

Als je merkt dat problemen of gevoelens zich blijven herhalen, kom in actie, maak je probleem helder in 1 zin en voel van binnen wat jouw eerste stap is.
Ik wens je heel veel plezier hiermee, want het is vooral ook leuk om hiermee bezig te zijn, zelfs als je grote problemen of zware gevoelens hebt. Je neemt weer regie over je eigen leven!
Whitney Houston zingt erover met het nummer ‘Step by Step’ van Whitney Houston. 

Neem even je tijd om goed naar de tekst te luisteren en overdenk je eigen stappen.
Te snel willen gaan, alleen maar gefocust zijn op de toekomst of op een specifiek ding. Ik kom het vaak tegen in mijn praktijk.

 

2016 Copyright Roos Plagge©. Er rust copyright op alle teksten. Gratis delen en gebruiken is mogelijk met mijn toestemming, neem dan even contact met me op. Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen, schrijf je dan in en ontvang gratis een korte training om bij jezelf te komen.

 


 

Stap voor stap