Blog

Lichter leven door het loslaten van oude patronen

Datum: mrt. 19, 2016

‘Als je altijd doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg’. 
Deze spreuk heb je wellicht vaker gehoord. En het is zo waar. In dit artikel wil ik je graag uitleggen hoe dat komt en vooral ook waarom het zo lastig kan zijn om het te doorbreken.

De dingen die je doet doe je omdat ze passen binnen jouw referentiekader. Een referentiekader is een optelsom van ervaringen uit je leven. Door wat je meemaakt, vormen zich bepaalde overtuigingen, over jezelf, over je leven.

De meeste gedachten over jezelf en je leven ontstaan ongeveer vanaf de leeftijd van 6 jaar. Daar vormt zich steeds meer een persoonlijkheid. En door je gehele jeugd heen tot ongeveer 17 jaar vormt zich een raamwerk aan overtuigingen. Dit is de basis, jouw raamwerk voor de rest van je leven.

Later in je leven kun je natuurlijk nog nieuwe overtuigingen erbij krijgen, maar deze kun je makkelijker loslaten, ze zitten minder ingebakken. Juist de overtuigingen over jezelf en het leven die je vormt in je jeugd, tot ongeveer je 17e jaar vormt jouw referentiekader.

Je hersenen zijn in staat te registreren als bepaalde overtuigingen, bepaalde gedachten ‘succes’ hebben. Als ze werken voor je. De reactie van je hersenen is dan om meer van soortgelijke overtuigingen te produceren.

Voorbeeld 1: als kind deed je erg je best op school. Omdat je zo je best deed kreeg je veel complimenten en werd je geprezen. Overtuigingen die je dan gaat vormen zijn bijvoorbeeld: ‘als ik mijn best doe dan krijg ik waardering’. ‘als ik mijn best maar doe, dan kan ik alles’.

Voorbeeld 2: als kind deed je erg je best op school, maar er was een keer een leraar die je goed deed merken dat het niet voldoende was. Overtuigingen die je dan gaat vormen zijn bijvoorbeeld: ‘ik kan het nooit goed genoeg doen voor de ander’, ‘niet alle mensen zijn aardig voor mij, ik moet mensen op afstand houden’.

Zo zijn er veel voorbeelden te benoemen en vormt iedereen andere overtuigingen in dezelfde situaties. Het is dus altijd subjectief wat je gaat geloven en jouw eigen waarheid.

Om het even bij dit voorbeeld te houden, kun je je voorstellen dat het in deze fase heeft gewerkt voor jou om zo te gaan denken. In beide voorbeelden klopt het denken. Zo ontstaat een overtuiging altijd, eerst werkt hij en klopt het om zo te denken.

Als je dit niet onderkent en je laat de overtuigingen die niet meer voor je werken los, dan kom je later in je leven in de problemen. Want als je in situaties in je volwassene leven blijft handelen vanuit die oude opgedane overtuigingen, dan blijf je verstrikt in het lijden.
Je gaat je dan identificeren met wat je denkt over jezelf en over je leven. Maar dat hoeft helemaal niet!
Want onder al die personificaties, onder dat lijden en die verstrikking zit wie je werkelijk bent. Een pure ziel. Hoe je was als kind voordat je al deze overtuigingen aan hebt genomen.

Het gaat erom dat je je herinnert dat je niet een persoonlijkheid bent met een ziel, maar een ziel met een persoonlijkheid.

Dan wordt het al een stuk makkelijker om je weg erin te vinden! Het is zaak om al die oude ingesleten patronen in te zien, te onderkennen en er bewust van te worden. En dan bedoel ik niet de oppervlakkige die je al lang hebt overdacht, maar daaronder zitten diepe overtuigingen die je misschien niet eens meer herkent bij jezelf.

Het is zeker mogelijk om jezelf hiervan te bevrijden! Het is absoluut niet nodig om in deze vicueuze cirkel te blijven ronddraaien.

Ik bied verschillende programma’s en mogelijkheden aan om uit deze verstrikkingen te komen en te blijven.

 

2016 Copyright Roos Plagge©. Er rust copyright op alle teksten. Gratis delen en gebruiken is mogelijk met mijn toestemming, neem dan even contact met me op. Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen, schrijf je in en ontvang gratis een training om bij jezelf te komen.


 

Lichter leven door het loslaten van oude patronen