Blog

Tips die keuzes vergemakkelijken

Datum: mrt. 19, 2016

Hoe maak je keuzes in roerige tijden?

In mijn praktijk komt het de laatste tijd vaak voorbij dat mensen moeite hebben om keuzes te maken, moeite om bij zichzelf te blijven in deze tijd waarin zoveel gebeurt!

Het is vooral een tijd waarin veel mensen hun normen en waarden opnieuw bekijken, hoe ze in het leven staan en willen staan, wat nu eigenlijk echt belangrijk voor ze is. Vriendschappen en relaties worden opnieuw onder de loep genomen en er wordt bekeken of het allemaal nog wel zuiver is. En vooral of het nog voor je werkt of tegen je werkt. Het lijkt vooral een tijd waarin dingen die niet puur en zuiver zijn aan het licht komen en dat het tijd is om deze zaken echt los te laten. 

Tijd om te kiezen!

Keuzes maken kan een lastig thema zijn, vooral als het om zaken gaat die verweven zitten in oeroude patronen.

Er zijn een aantal tips die je hierbij zullen helpen:

Zolang je twijfelt maak je geen keuze.
Het heeft geen zin om jezelf tot een keuze te dwingen als je er nog niet klaar voor bent. Zolang je nog twijfelt ben je waarschijnlijk nog niet helemaal klaar met de situatie en moet of wil je (on) bewust nog iets ervan leren. Misschien moeten er nog puzzelstukjes voor jezelf vallen. Of is er nog iets waar je meer helderheid over nodig hebt. Het is dan helemaal prima om het nog even bij het oude te laten. Dan wordt het later wel helder.

Wees bewust van je gevoel en kies voor wat jouw ruimte en stroming vergroot.
Het werkt heel simpel: als je ergens stress van krijgt zeg je nee, als je energie ergens sneller van gaat stromen, zeg je ja! Als je steeds opnieuw merkt dat jouw energie verlaagt in een situatie, of als je alleen maar blokkades krijgt doordat je nog geen keuze maakt, dan is het echt duidelijk. 

Plaats je keuze in een groter perspectief.
Lastige situaties kunnen ervoor zorgen dat je in details blijft hangen. Dat kan komen omdat ze je pijn doen. Die pijn zorgt altijd voor vernauwing van je visie op de situatie. Probeer de situatie in een groter perspectief te zien. Haal er zoveel mogelijk dingen bij waardoor je blik kan verruimen. 

Wees geduldig met jezelf en neem je tijd!
Keuzes maken kan soms heel snel gaan, maar soms kan het ook veel tijd kosten. Gun jezelf tijd, wees lief voor jezelf, zet jezelf niet onder druk, maar verzacht juist. Daardoor zullen er veel eerder inzichten tot je komen die je helpen bij je keuzes. 

Trek je niets aan van anderen en blijf bij je eigen waarheid.
Het is wel duidelijk dat het jouw eigen keuze moet zijn en niet omdat mensen er hun mening over hebben. Als je weet dat je er gevoelig voor bent wat anderen over jouw leven denken, bespreek het dan niet met anderen. Wil je het graag met anderen bespreken, doe dat dan met mensen die oordeelloos kunnen luisteren en jou kunnen helpen om je eigen gedachten te ordenen. 

Als je echt voelt wat je te doen staat, wees dan ook dapper en zet de stap!
Als je weet welke keuze jou gelukkig(er) gaat maken, zet dan ook echt de stap, doe het gewoon. Keuzes maken is altijd een moment opname. Zolang je er achter staat en het voelt goed kun je er geen spijt van krijgen. Juist de keuzes die je onbewust maakt zijn de keuzes waar je spijt van krijgt.

Durf je te leven en je gevoelens toe te laten?
Het kan zijn dat je allang weet wat je moet kiezen, maar dat je het nog niet durft. Lees dan een van mijn andere blogs over lastige gevoelens toelaten. Door aan de slag te gaan met het toelaten van onzekerheden en angsten zal je meer gaan durven.

Verken 2 wegen apart van elkaar (oefening)
Deze oefening kan je in een half uurtje helpen om een heldere keuze te maken! Het lijkt even veel tijd, maar zal je uren, dagen, weken of misschien wel langer helpen voorkomen om te twijfelen, te wikken en te wegen.

Het is een oefening om meer helderheid te krijgen voor jezelf in twee keuzemogelijkheden. Door ze apart van elkaar te verkennen  kan je dieper kijken en meer informatie krijgen. Mensen komen vaak niet tot een keuze omdat ze alle mogelijkheden door elkaar blijven verkennen. Of doordat ze lijstjes met voor- en nadelen naast elkaar blijven leggen. Daardoor blijft hetzelfde zich steeds maar opnieuw herhalen en herhalen. En kom je steeds opnieuw in dezelfde dilemma's. Op zo'n manier kan je lastig tot keuzes komen en blijf je het voor je uitschuiven.

Oefening:

Stap 1: bepaal eerst 2 keuze mogelijkheden.
Stap 2: verken eerst de 1e. Je gaat fantaseren en mijmeren over wat er dan zou kunnen gebeuren, hoe je leven eruit ziet over een paar dagen, paar maanden, jaren. Wat zou er kunnen gebeuren, hoe voelt het allemaal, hoe is het voor je. Terwijl je dit verkent blijf je helemaal alleen op het pad van keuze 1, ook als je de neiging hebt om de twee mogelijkheden weer naast elkaar te leggen. Blijf uit die verleiding en blijf vooral echt alleen deze eerste mogelijkheid verkennen. Hoe is het dan over een paar dagen, weken, maanden, hoe is het over een jaar? Wat doet het met jou en je leven als je deze keuze maakt. Wat doet het met je relaties, hoe voel je je als je deze keuze maakt? Geef jezelf minimaal 5 tot 10 minuten de tijd om deze keuze helemaal te verkennen.
Stap 3: verken de tweede keuze mogelijkheid. Je doet hetzelfde met de 2e keuze mogelijkheid als met de eerste..
Stap 4: Vervolgens overzie je beide keuzes en sta open voor inzichten.
Stap 5: Je weet en voelt nu welke keuze voor jou past!

Het kost even tijd, maar zal je zoveel getwijfel besparen!

Zie keuzes als een transformatie op jouw pad van groei. Het kan zijn dat je helemaal uit een situatie moet stappen, maar het kan ook zijn dat je in een situatie kan blijven maar er anders in moet komen te staan. Het kan zijn dat je ergens mee moet stoppen, of juist iets wel moet doen. Wat voor jou dan ook van toepassing op dit moment, zorg dat je het aangaat.

Word bewust van wat helder wil worden en kies!

2016 Copyright Roos Plagge©. Er rust copyright op alle teksten. Gratis delen en gebruiken is mogelijk met mijn toestemming, neem dan even contact met me op. Dit artikel is geschreven door Roos Plagge. Wil je de Inspiratie mail ontvangen, schrijf je dan in en ontvang gratis een korte training om bij jezelf te komen.


 

Tips die keuzes vergemakkelijken